Borstkanker is nog steeds een van de meest voorkomende kankers. Eén op de zeven vrouwen in Nederland wordt geconfronteerd met de diagnose borstkanker. Jaarlijks krijgen ruim 17.000 vrouwen in Nederland deze ziekte en dit aantal zal in de komende jaren stijgen, wijst onderzoek uit. Ernstige feiten die vragen om een bewustzijn van dit thema. Waar kun je bijvoorbeeld terecht met je vragen, hoe kom je in contact met lotgenoten en hoe voer je nu een zelfonderzoek uit?
De feiten
Van de vrouwen die borstkanker krijgen is zo’n 20% van de vrouwen jonger dan 50 jaar, maar borstkanker komt vooral voor bij vrouwen boven de 50, waarvan 30% ouder is dan 70 jaar. Meer dan 150.000 vrouwen in Nederland hebben borstkanker (gehad) en jaarlijks sterven helaas zo’n 3.000 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker, waarvan ruim 10% binnen 5 jaar na de diagnose. Bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker in de familie voor en in 5-10% van de gevallen is er sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker.
(Bron: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL©, juli 2018, www.cijfersoverkanker.nl)
Informatie verzamelen
Alhoewel het aantal nieuwe gevallen van borstkanker groot is en de diagnose vrouwen van alle leeftijden kan treffen, komen er steeds betere behandelingsmethoden en medicijnen beschikbaar. Je kunt in Nederland op veel manieren aan informatie komen over borstkanker, behandelingen, etc.
De borstkankervereniging Nederland biedt een breed scala aan informatiemateriaal, congressen, lotgenotencontact, achtergrondinformatie, tips en nuttige links. Niet alleen over borstkanker zelf, maar ook wat voor gevolgen dit heeft op onder meer je leven en werk, je relatie. De BVN is de belangenbehartiger voor iedereen die te maken heeft (gehad) met borstkanker en/of erfelijk belast is. Speciaal voor jonge vrouwen die getroffen zijn door borstkanker is er de site de-amazones.nl, waar vooral het lotgenotencontact met andere jonge vrouwen centraal staat.
Voor wie meer wil weten over de diagnosestelling, behandelmethoden en gevolgen is kanker.nl een bron van medische informatie.
Pink Ribbon is dé organisatie die zich inzet voor het financieren van wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Deze organisatie zet zich in voor een beter én langer leven voor iedere borstkankerpatiënt. Met giften worden deze onderzoeken gefinancierd. Zelf in actie komen kan ook.
(Zelf)onderzoek
Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden iedere twee jaar opgeroepen deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er wordt dan een mammografie gemaakt van de borsten. Middels het bevolkingsonderzoek is een grotere kans op vroegtijdige ontdekking van borstkanker en succesvolle behandeling. Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis.
In de vroege opsporing van borstkanker speelt echter zelfonderzoek de belangrijkste rol. Je weet namelijk zelf het beste of je borsten een verandering ondergaan, anders aanvoelen, er anders uitzien of zelfs pijn doen. Zorg dus dat je je borsten kent door ze regelmatig zelf te onderzoeken. Hoe? Volg deze instructie. Ontdek je een verandering in je borst? Ga dan naar de huisarts voor nader onderzoek.