Sporten zonder sportbeha? Liever niet dames! Over dit onderwerp mag eigenlijk geen discussie ontstaan en we vertellen je graag waarom.

Waarom is een sportbeha zo belangrijk?

Het kan je niet ontgaan zijn: je borsten bewegen tijdens het lopen, rennen en springen. Hoe groter de borst, hoe meer ze op en neer bewegen en schommelen. Tijdens het hardlopen bewegen je borsten niet alleen op en neer, maar ook heen en weer. Ze maken eigenlijk een soort van ‘achtjes’ en kunnen zonder de juiste steun wel 9 centimeter op en neer bewegen. Dit zogenaamde ‘bouncen’ kan je borstweefsel permanent beschadigen. Hoe?

  • Als de borsten niet worden gesteund, leidt de impact van de bewegingen tot scheurtjes in het onderhuidse weefsel. Dit zie je terug in de huid als striae. Als het weefsel eenmaal is aangetast, valt dat niet meer te herstellen. En het is een fabeltje dat dit alleen geldt voor vrouwen met grote borsten. Ook vrouwen met een kleine cup doen er goed aan een sportbeha te dragen. Zelfs met een AA of A cup ontstaat er impact op het borstweefsel met sporten.
  • Daarnaast kunnen, door de deining en de rek op het weefsel, het bindweefsel, de pezen en banden hun elasticiteit verliezen. Met als resultaat dat de borsten sneller gaan hangen.
  • Nog een reden waarom een sportbeha een must is: de beweging van (een zware) boezem kan veel spanning op de nekspieren geven, wat hoofdpijn, wazig zien en zelfs problemen in de kaakspieren kan veroorzaken.

Wat is de juiste sportbeha?

Hebben onze argumenten om een goede sportbeha te dragen je overtuigd? Goed. Dan moet je nu nog uitvogelen welke sportbeha voor jou geschikt is. Hoe doe je dat?

Je behamaat bepalen
De beste manier om je maat te bepalen: ga naar een winkel en laat je professioneel opmeten. Een groot voordeel van je op laten meten door een deskundige is dat je zeker weet dat je juist wordt gemeten en meteen het juiste advies krijg. Je kunt een lingeriespeciaalzaak bij jou in de buurt vinden met onze shop locator.
Natuurlijk kun je jezelf ook meten en de maat bepalen met onze size calculator. Om dit te doen, is het makkelijkst om een ​​vriendin of partner te vragen om je even te helpen.

Welk ondersteuningsniveau?
Denk ook na over welk ondersteuningsniveau je wilt. Voor sporten zonder al te veel impact op de borsten, zoals yoga en pilates, is een ander niveau van support vereist dan voor sporten met een hoge intensiteit, zoals hardlopen, trampoline springen en paardrijden.

Waarom moeten de sport en de sportbeha bij elkaar passen?

Sportbeha’s met een zogenaamd ‘firm support’ zijn geschikt voor sporten met een lage intensiteit. De eerder genoemde yoga en pilates bijvoorbeeld, of gymnastische oefeningen, Tai Chi. Voor sporten met snellere en intensievere bewegingen, denk aan hardlopen, boksen, paardrijden, balsporten enzovoorts, kunnen de borsten een stevigere ondersteuning goed gebruiken, de zogenaamde ‘maximum support’.

Zo moet de sportbeha zitten
Let er bij het passen van de sportbeha op dat de stof comfortabel aan voelt op de huid en niet krast. Controleer de afwerking op randjes en naden. Ingenaaide labels kunnen schuren, maar die kun je vaak makkelijk (na de aanschaf natuurlijk) verwijderen.

Dan de pasvorm: een sportbeha zit een stuk strakker dan een gewone beha, dus daar moet je niet van schrikken als je een sportbeha voor het eerst aantrekt. Ondanks dat een sportbeha strak zit, moet hij wel comfortabel aanvoelen en je niet het gevoel geven dat je geen lucht meer kunt krijgen. Ook moet je je makkelijk kunnen bewegen zonder gehinderd te worden. Beweeg je armen omhoog, omlaag, strek ze uit, hang voorover met je hoofd naar de grond, spring in de rondte. Als dit allemaal goed aanvoelt ben je op de goede weg. Let er bij het strekken van de armen op dat de borstband onder de borsten niet weg glijdt. Het rugpand moet iets onder de schouderbladen liggen. Dat kun je middels de schouderbandjes afstellen. De borsten moeten volledig in de cups passen en mogen niet uit de cup gedrukt worden of over de rand vallen.

Het onderhoud van je sportbeha

Na iedere draagbeurt dien je je sportbeha te wassen. De hoge zuurgraad van pgedroogd transpiratievocht kan namelijk het elastaan aantasten en bacteriën kunnen zich uitbreiden. Check voor het wassen eerst het wasvoorschrift in de beha. De meeste sportbeha’s kun je wassen op 40 graden. Sluit de haakjes van de sportbeha en doe hem in een waszakje voordat je hem in de machine doet. Gebruik een mild wasmiddel en nooit wasverzachter. Dit kan namelijk de werking van het materiaal aantasten en komt de levensduur van je sportbeha niet ten goede. Na de wasbeurt kun je je beha aan de lucht laten drogen. Liefst niet in de volle zon om verkleuring te voorkomen. Droog je beha nooit op de verwarming of in de droger!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>