In 1976 kwam de eerste siliconen borstprothese van Anita care op de markt. De ontwikkelingen stonden niet stil: operatietechnieken verbeterden en Anita breidde haar care assortiment uit om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. De medische noodzaak wordt tegenwoordig ook steeds meer gecombineerd met modieuze trends. Het aantal vrouwen dat een borstprothese draagt neemt toe, maar iedere vrouw wil zich wel op en top vrouw kunnen voelen. Voor vrouwen die prothesebeha’s dragen hebben we een paar tips.
Hoe ziet een goede prothesebeha er uit?
Een goede prothesebeha verschilt qua ontwerp niet veel van een reguliere beha. De verschillen zitten met name in de pasvorm en afwerking.
- Het decolleté en het deel tussen de borsten is hoger gesneden, zodat de borst en prothese gegarandeerd op hun plek blijven en er geen zichtbare ruimte tussen huid en de rand van de beha ontstaat.
- Het decolleté en de armuitsnedes zijn elastisch voor een optimale pasvorm.
- De armuitsnedes zijn hoger afgewerkt, om eventuele littekens en/of de prothese af te dekken.
- In beide cups is een cupafsluiter verwerkt om de prothese in te kunnen schuiven. De niet benodigde cupafsluiter vormt zich naar de natuurlijke borst.
- Een coupeuse kan de cupafsluiter innemen zodat deze exact de prothese omsluit. De niet benodigde cupafsluiter kan ook ingenomen worden, zodat deze niet aan de bovenkant van de beha uitsteekt.
- De ondercupband is breder dan bij reguliere beha’s. Dit geeft extra ondersteuning en ligt aangenaam zacht op de huid voor een optimaal comfort.
- De schouderbanden zijn wat breder, zodat ze niet in de schouders insnijden en nemen bij groter wordende maten in breedte toe en zijn, afhankelijk van het model, gepolsterd.
- De schouderbanden zijn aan de achterzijde verstelbaar. Hiermee wordt druk op eventuele littekens voorkomen.
- De rugsluiting is, afhankelijk van het model, 3 of 4 keer te verstellen. Ook op de wijdste stand liggen de haakjes niet direct op de huid.
- Alle sluitingen zijn nikkelvrij.
Waar koop je een prothesebeha?
Persoonlijk advies is heel belangrijk. Die krijg je in een gespecialiseerde lingeriewinkel of in medische centra. Je wordt hier deskundig en discreet geholpen en er wordt de tijd voor je genomen. Iedere vrouw heeft eigen wensen en die dienen meegenomen te worden in het consult. Als je een prothesebeha past, moet de beha horizontaal om de romp liggen. Bij het heffen van de armen mag de ondercupband niet omhoog schuiven. Het instellen van de schouderbandjes is belangrijk. Deze dienen zo ingesteld te worden dat de natuurlijke borst en prothese zich ongeveer ter hoogte van halverwege de bovenarm bevinden. Hier kan een adviseuse bij helpen.
Financiert de zorgverzekeraar prothesebeha’s?
In Nederland vergoedt de zorgverzekeraar de borstprothese vanuit het basispakket indien er sprake is van medische noodzaak. Zoals bij een operatieve ingreep bij borstkanker. Hierop is wel het eigen risico van toepassing. Voor het verkrijgen van een borstprothese is een voorschrift van een arts of mammacare verpleegkundige nodig.
Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van prothesebeha’s, plakstrips, kunststepels en toebehoren en slechts een enkele verzekeraar vergoedt prothesebadkleding. Deze vallen dan vaak onder een aanvullend pakket. Kijk daarom in je polis of vraag bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden voor vergoedingen.
Met vragen over prothesebeha’s en borstprotheses kun je terecht bij onze gespecialiseerde Anita care TriProVita winkeliers. Zij helpen je graag!
IBesselink zegt:
IK heb een vraag, de prothese beha voldoet mij niet….heb nu een Anita dynamiXstar gekocht met banden kruislings op de rug voor meer steun
. Hoe kan ik deze bh gemakkelijk aantrekken?
DeQR code kan ik niet aflezen
Alvast bedankt voor het antwoord